ARKENs arkitektur

ARKEN ligger som et strandet skip i klittene ved Køge Buk med en arkitektur som i seg selv er verdt et besøk. “ARKENs arkitektur er meget kontrastfyldt med dramatiske overgange mellem åbne rum og små intime rum. Mellem rum, der er præget af specielle former og skæve vinkler, og traditionelle firkantede udstillingsgallerier.

Museets arkitektur gør opmærksom på sig selv. De buede og tiltede vægge, de forskudte niveauer, de særlige lysindfald, de synlige konstruktioner og enkelte steder markante farver stimulerer alle sanser og kræver at blive oplevet med hele kroppen”. (ARKENS hjemmeside: Om arkitekturen - web 2004)

Det sentrale utstillingsrom er den såkalte Kunstakse - et 150 m langt rom som skjærer seg nedover i bygningskroppen i lengderetning. Man skulle kanskje tro at nettopp Kunstaksen ville blitt brukt til en så høyt profilert utstilling, men den gang ei. Kunstaksen er etter hva vi forstår reservert verk fra museets egen samling, så man må faktisk “lete etter” den utstillingen man egentlig er kommet for å se (Picasso). Først etter drøye hundre meters vandring kommer man til inngangspartiet til Picassoutstillingen. Se vedlegg III og IV

Et trangt og lite innbydende inngangsparti gjør at man får en aldri så liten nedtur ved ankomsten til ARKEN (i hvert fall som førstegangs besøkende). I utgangspunkt er man fyllt av forventning til besøket, man har gjort visse anstrengelser i form av reise for å komme dit, men man føler seg ikke vel-kommen. Inntrykket blir ikke bedre ved at man blir møtt med et bombarde-ment av plakater som forteller om de ekstraordinære sikkerhetstiltak som er gjort i forbindelse med denne utstillingen. Dette gjentas også på startsiden til ARKENs hjemmesider:

“Sikkerhed i udstillingen. Picassos værker hører til blandt verdens mest værdifulde og unikke. Vi beder derfor om, at vores gæster ikke medbringer tasker og overtøj i udstillingen.” (ARKEN en ny tanke - web 2004)

Når man er kommet innenfor sperrene, blir man sendt ned en trang vindeltrapp til et trangt garderoberom med muligheter til å leie låsbare skap. Deretter er det kø opp den selvsamme vindeltrapp, hvor det i prinsippet ikke er plass til møtende trafikk. Det er tydelig at ARKEN ikke er dimensjonert for den tilstrømningen man har lykkes å få med denne utstillingen. Personlig var vi der kl 1100 en søndag morgen (åpner kl 1000) og syntes allerede da at det var for mange besøkende.

>> neste