Overskrift "Røyken som tordner"

 

 

Statue av Dr. Livingstone

En tur langs Victoria Falls gir skikkelig jungelfølelse: Tett, grønn vegetasjon. Ekstremt høy luftfuktighet. Flerstemt fuglesang avbrutt av dype elefantstøt.

En impala som titter frem.

Impala
   

En november morgen i 1858 nådde misjonær og oppdagelsesreisende Dr. David Lingstone de mektige vannfallene som floden Zambezi danner midtveis på sin ferd fra kilden nordvest i Zambia til deltaet på Mozambique-kysten, og "oppdaget" dermed Victoria Falls. Han ga vannfallet navn etter dronning Victoria.

De innfødte hadde et mer beskrivende navn: "Røyken som tordner". Og den gang som nå: Med sin bredde på 1.708 m og med et fall på rundt 100 m blir det sannelig både røyk og torden. 500 millioner liter vann pr. minutt sørger for det.

I februar og mars er vannstanden normalt på sitt største. Da står skumsprøyten så høyt at man opplever at det "regner oppover".

     
I forhold til hotellet ligger Victoria Falls en kort, problemløs spasertur gjennom delvis tett jungel. Vær oppmerksom på at høy luftfuktighet kan gjøre turen noe anstrengende for enkelte. Fuglelivet er utrolig og sjansene for å se større dyr er absolutt tilstede.
     
Victoriafallene I tillegg til en gjennomsnittlig nedbør på mellom 600 - 700 mm i året, forårsaker den voldsomme vanndampen nærmest regnskog-lignende vegetasjon i området rundt. Høy luftfuktighet og en middeltemperatur på 20 grader celcius gir vekstvilkår av de sjeldne med et unikt plante- og dyreliv som resultat.
     
Mosi-Oa-Tunya National Park (Zambia) og Victoria Falls National Park (Zimbabwe) på hver sin side av elven, ble i 1989 oppført på The World Heritage List. Victoriafallene med regnbue
 
Fascinerende Victoriafallen