Victoria Falls

 

I 50-årenes Oslo var det langt til Afrika. Skoleatlaset hadde fortsatt store hvite områder. Områder der drømmene kunne leve fritt.

   
Historisk sus over Victoria Falls Hotel

Bøkene ble redningen. Der kunne våre helter slite og sloss seg gjennom jungelen. Krige mot de ville innfødte, overleve alle slags sykdommer og oppdage nytt land. Det var helter å ta med seg på den videre ferden. Idag må vi nok erkjenne at heltebildet er blitt litt falmet.

La disse bøkene stå som symboler på hva mine forventninger var da vi landet i Victoria Falls. Cape Town og Johannesburg var et tilbakelagt kapittel.

Vi sto klar til å innta jungelen.

   
Mørk Safari. Beretningen om Henry M. Stanley
   
"Mørk Safari" av Tomm Kristiansen er kanskje den boken som mest definitivt punkterer en gammel helt. Som liten gutt var jeg så imponert over at Stanley var istand til å finne Dr. Livingstone dypt inne i jungelen. Det er først etter at jeg har lest boken til Tomm at jeg er blitt klar over at Livingstone ikke ville bli funnet! Og at han egentlig aldri var forsvunnet!

Jungelen var selvfølgelig ikke et bekvemt sted å bevege seg, men uoppdaget? Det gikk et nettverk av slaveveier fra kysten og innover i landet, og de innfødte innkasserte bompenger for transporten....