Overskrift Soweto

 

Dag 5. Avreise med fly til Johannesburg. En reise med blandete følelser. Fra en vakker by med herlig natur til en storby man forbinder med vold og raseopptøyer. Igjen ble vi overrasket. Først et besøk til Pretoria og Vortrekker-monumentet. Deretter til Monument Building hvor Nelson Mandela ble innsatt som president i 1994.
Til slutt var vi klare for et dypdykk i Soweto. Kontrastene var store og større ble de.
     

"Langs motorveien mellom Johannesburg og Pretoria ligger en underlig bygning på størrelse og fasong med onkel Skrues pengebinge. På nært hold forvandles bygning til et tempel. Det er den også, et halvreligiøst minnesmerke for det boerne er mest stolt av: Seieren over de svarte. --

-- Alle nasjoner har sine nasjonale festdager. Man minnes gjerne friheten, samlingen av nasjonen, innføring av demokratiet. Boerne feirer slaget da de slaktet tre tusen zuluer. De feirer blodbadet ved Blood River."  

Tomm Kristiansen

Vortrekker monumentet Vortrekker monumentet
   
Utsikt fra Vortrekker monumentet
  Utsikten fra toppen av Vortrekker monumentet
   
Union Buikdings, Pretoria Nelson Mandela ble innsatt som president 10. mai 1994. Det skjedde i rotunden ved Union Buildings i Pretoria. Tomm K. leser her et rørende avsnitt fra innsettelsen fra sin bok "Mandelas land":

" Oppe på VIP-seksjonen sitter en gråhåret mann med dobbeltlhake. Ingen vet hvem han er, en unnselig boer. Man skulle tro han hadde gått feil. Han ser seg rundt. Det er sannelig litt av en dag. Men han får nok ikke hilst på Mandela i dag. Det er for mye folk. Men han vet innerst inne at det er få som kjenner den nye presidenten bedre enn ham. Ingen i hele verden har vært så mye sammen med Mandela som ham. Han er blant de få som fikk en håndskreven invitasjon fra Mandela til presidentinnsettelsen.

Det er i sannhet en rar dag for James Gregory."


(Gregory - Mandelas fangevokter gjennom 24 år.)

Kilde: Mandelas land. En fortelling om frihet.
J.W. Cappelens forlag. 1996.
Forfatter: Tomm Kristiansen