Overskrift helse
 

Kok det, stek det - eller glem det!

 

Reisemedisin

Dette må ikke tas som en 100% riktig huskeliste, men omfatter en del punkter man skal tenke over. Det lokale helsetilsynet (?) gir deg gode råd og de vaksiner du trenger.

Det virket faktisk som om det ikke var helt entydig hva man måtte/ burde ta av vaksiner for å reise til Syd-Afrika og Zimbabwe, men vi i Asker ble vi enige om at 1) Hepatitt A, 2) Stivkrampe og 3) Gammaglobulin var en passende cocktail.

Og selvfølgelig alle Afrika-ekspedisjoners kjennetegn: Palludrine og Klorokinfosfat mot malari *. Dessuten myggolje og solkrem.

Som sikringskost inntok jeg jevnlig Idoform. Da har man liksom med seg sin egen bakterifloa og blir ikke så lett satt ut av spill.

* Dette gjaldt i 1999. Muligens endret

 

Overskriften "Kok det, stek - eller glem det!" er stjålet fra en liten pamflett som jeg fikk hos helsetilsynet og som er skrevet av overlege Karl-Erik Larssen og helsesøster Bente Dahl. Nyttige standardråd av typen unngå: 1) Ukokt vann direkte fra brønn, 2) Skalldyr og fisk som ikke er nykokt, 3) Rått eller lite stekt kjøtt, 4) Majones, salater og ukokte grønnsaker, 5) Frukt og bær som ikke kan skrelles og 6) Udaterte melkeprodukter og iskrem. Dette er kanskje råd man også bør følge til daglig i en hjemmesituasjon?

Den vanligste åsak til diare hos reisende er en bestemt type av bakteriene E coli (turistdiare), men mange andre smittestoffer kan også gi akutt diare. De mest omtale i vårt land er Salmonellabakteriene.

Symptomene er de samme som når man har omgangssyke hjemme, nemlig kvalme, oppkast, mavesmerter og diare. Enkelte kan ha litt feber. Noen har lette diareplager, andre får mange og store vanntynne avføringer flere ganger pr. dag.

Behandlingen består i å erstatte væske- og salttapet i avføringen. De fleste som reiser utenlands har god helse og kan derfor erstatte tapene med hjemmelagde løsninger (kokt vann om nødvendig).

Stoppende medikament kan være gunstig å bruke bl.a. fordi mavesmertene ikke blir så plagsomme, men ved enkelte årsaker til diare kan det virke mot sin hensikt. Stoppende medikament kan tas ved lett diare, dvs hos de som ikke har feber eller blod i avføringen. Her anbefalte Apoteket i Asker Immodium. Det gir visstnok full stopp i en uke og må bare tas hvis det virkelig er nødvendig.

Til slutt det alltid gode råd som vi fikk med oss fra barndomshjemmet: God håndhygiene. Burde være en selvfølge under alle forhold, men er viktigere enn noen gang under litt mer primitive og for oss uvante bakerielle forhold.

På vår Afrika-ekspedisjon, som jo foregikk i meget siviliserte former, var det rundt 35 deltagere. Svært få ble syke. Enkelte fikk litt problemer etter en halvlunken og dårlig lasagne-lignende rett i Cape Town, ellers gikk det meget bra.

Apropos malari, klassikeren Gin/Tonic er en vinner under alle forhold!