Kirstenbosch - National Botanical Garden

Hekken som skapte apartheid

Vårt første møte med Afrika - Kirstenbosch botaniske hage. Beliggende oppe i åsen litt utenfor CapeTown. Rett fra flyplassen etter 11 timers flytur fra London. Godt å strekke litt på bena. Vandre litt rundt. Sol. Fuglesang. Utsikt. Var det virkelig igår vi forlot et kaldt og mørkt vinter-Norge? Dette må da være den perfekte måte å akklimatisere seg på? Gruppen hadde ikke fått anledning til å bli kjent med hverandre ennå så det gikk mest i høflighetsfraser.

Tomm Kristiansen derimot kjente vi fra utallige innslag i NRK. Han stopper opp ved et tilsynelatende alminnelig viltvoksende tre. Tar opp en bok og begynner å lese:

 

 


"Denne hekken er plantet av Jan van Riebeeck. Det var det første han gjorde da han steg iland 6. april 1652. Da han så alle de svarte halvnakne menneskelignende skapningene var hans første tanke: Skaff meg et gjerde! Men han plantet en hekk. Den skulle skille ham fra dem, hvit fra svart. Adskilt, eller på gammelhollandsk: "Apartheid". Det begynte allerede da. Siden har hekken vokst over hele det svære Sør-Afrika. I mer enn tre hundre år har de inntatt sine plasser på den ene eller andre siden av hekken. Det er først nå gjerdene skal rives."


Se oversikt over haven: Garden guide >>